Paprykowe risotto z boczkiem

0 (0 ocen)

Pyszne , kolorowe risotto :)

Składniki:

  • - szklanka ryżu arborio do risotta
    - łyżka masła
    - 3 małe papryki : żółta, czerwona i zielona
    - 1 spora cebula
    - 125g boczku wędzonego
    - 100 ml białego półwytrawnego wina
    - ok. 1 l. rosołu ( ew. z kostki)

Paprykowe risotto z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w małe paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy ryż. Kiedy ryż zrobi się szklisty dorzucamy warzywa i boczek, mieszamy . Chwilę smażymy. Podlewamy na przemiennie rosołem i winem - po trochu i mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn. Bardzo ważne jest dolewania i powolne mieszanie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy