Papryki faszerowane mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W okresie "paprykowym" zawsze robię to danie zamiast gołąbków. Robi się je szybciej i rewelacyjnie smakuje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 10-12 małych papryk
    1 kg mielonego mięsa
    1 torebka ugotowanego i wystudzonego ryżu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 jajka
    przyprawa do mięsa mielonego
    wegeta
    sól i pieprz do smaku
    kostka rosołowa i koncentrat pomidorowy
    listek laurowy ,parę ziaren ziela angielskiego

Papryki faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykom wykroić ogonki i w miarę możliwości oczyścić środek papryk z nasion.
  • 2. Mięsko wymieszać z ryżem i przyprawami. Można dodać pół szkl. wody,żeby mięso było delikatniejsze i dobrze wszystko wyrobić.
  • 3. Mięsem nafaszerować papryki i poukładać je w garnku.Zalać wodą do poziomu papryk, dodać kostkę rosołową, trochę soli, koncentrat pomidorowy oraz listek i ziele. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.

Porady

Papryki można podać jako dodatek do ziemniaków lub jako osobne danie.

Komentarze

Podobne przepisy