Papryka faszerowana

0 (0 ocen)

Paprykę z farszem możemy podać na obiad lub na imprezę dla gości.

Składniki:


  • 3 szt papryka czerwona świeża
    300 g zmielonej łopatki wieprzowej
    1 woreczek ryżu
    100 g pieczarek
    1 cebula mniejsza
    1 jajko
    olej do smażenia
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka soli
    szczypta papryki ostrej
    mozzarella

Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do mięsa. Dodać przyprawy wymieszać. Na koniec dodać jajko i ponownie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę, wyczyścić z nasion. Masą mięsną napełnić z lekką górką papryki dociskają masę mięsną żeby dokładnie wypełnić papryki. Napełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki posmarować oliwą i przykryć papryki. Zapiekać w 170 st około 50 min. 10 min przed końcem wyjąć, położyć plaster mozzarelli i włożyć z powrotem do pieca do roztopienia się sera. Po dodaniu sera do zapiekania nie przykrywać czapeczkami. Jeśli w trakcie zapiekania czapeczki będę się za mocno przypalały to albo zdjąć albo nakryć papierem do pieczenia.

Komentarze

Podobne przepisy