Papryka faszerowana 2

0 (0 ocen)

Fajny i lekki pomysł na obiad ;)

Składniki:

  • 1/2 kg papryki czerwonej podłużnej (nazwę zapomniałam)
    300g mięso mielone - mieszane
    1 średnia cebula
    3 łyżki margaryna zwykła
    2 torebeczki ryżu (200g)
    sól,pieprz wg.uznania

Papryka faszerowana 2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana 2 1. Każdą paprykę kroimy na pół wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne (opłukujemy pod bieżącą wodą,odstawiamy do osuszenia)
  • Papryka faszerowana 2 2. Ryż gotujemy wg.wskazówek na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzewamy margarynę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę na złoty lekko kolor.
    Kiedy ryż juz jest gotowy odsaczamy torebki i przesypujemy ryż do miski.Dodajemy mięso mielone oraz podsmażoną cebulę.Wszystko solimy i pieprzymy.Całość dokładnie mieszamy.
  • Papryka faszerowana 2 3. Pózniej kazdą połówkę faszerujemy przygotowanym farszem i przekładamy na wysmarowaną lekko olejem blachę od piekarnika i pieczemy w 180*C około 30 minut (grzanie -góra,trzecia półka od góry)Podajemy od razu po przygotowaniu.

Porady

Pod koniec pieczenia papryki możemy posypać serem żółtym,ja tego nie zrobiłam bo córka nie chciała.Podałam z sosem pomidorowym . . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy