Papierówki z migdałami i rodzynkami

0 (0 ocen)

przetwory z jabłek nie muszą być nudne

Składniki:


  • 800 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
    3/4 szk płatków migdałowych
    1 szk rodzynek
    200 g brązowego cukru ( użyłam w kostkach )

Papierówki z migdałami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papierówki po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do szerokiego rondla. Dusić je aż lekko się rozpadną a potem dodać migdały i chwilę dusić od czasu do czasu mieszając. Po około pięciu minutach dodać cukier i mieszać aż się rozpuści a następnie dodać rodzynki i dusić całość 5 minut. Gorącym dżemem napełnić słoiczki ( u mnie 3 słoiczki takie na dżem ), szybko zakręcić i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w zimnym miejscu.

Porady

Gdy dżemy mają być na zimę pasteryzować słoiki przez 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy