Drożdżowa z rodzynkami i migdałami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonała na Święta jak i na co dzień.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    3 szklanki mąki (+ do podsypywania)
    pół szklanki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    50 g margaryny roztopionej i ostudzonej
    1 jajko
    2 żółtka
    opakowanie cukru waniliowego
    łyżka zmielonych migdałów
    50 g rodzynek królewskich
    2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego/migdałowego

    +cukier puder i sok z cytryny
    płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Drożdżowa z rodzynkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże w miseczce rozkruszyć z łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Dobrze rozetrzeć. Stopniowo dodać ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15 min. Do większej miski przesiać mąkę i dodać cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, wyrabiać ciasto i dodawać stopniowo wystudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać (ok 5 min), następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5 godz).
  • Babka drożdżowa z bakaliami 2. Rodzynki zalać gorącą wodą i dodać rum. Gdy napęcznieją osuszyć je na ręczniku papierowym i oprószyć mąką (wtedy nie opadną na dno ciasta) Formę do babki nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, dodać rodzynki i zmielone migdały. Ciasto przełożyć do formy, przykryć i odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Upieczoną babkę ostudzić i polukrować.
    LUKIER - 2 białka, które nam zostaną z jajek ubić na sztywną pianę, dodać 3-4 łyżki cukru pudru (ma mieć gęstość śmietany) i wycisnąć kilka kropel soku ze świeżej cytryny, wówczas lukier nabierze pięknego blasku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować