Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą

0 (0 ocen)

Wspaniały deser dla dwojga

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
    100 ml mleka 1,5 %
    150 g białej czekolady
    1 czubata łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka żelatyny
    1 duży owoc kiwi
    5 truskawek
    2 łyżeczki soku z cytryny
    Szczypta imbiru

Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru waniliowego. Ja użyłam domowego.

    Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić.

    Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić. Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem.

    Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy