Zakochana panna cotta z białą czekoladą i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę malinową rozrabiamy w 1 szklance wody. Wlewamy na duży, płytki talerz i odstawiamy do zastygnięcia.
2.Do niedużego garnka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy czekoladę i ziarenka wanilii. Podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.Wrzucam również laskę waniliową, którą usuwam przed dołączeniem żelatyny.
3.W szklance umieszczamy 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki zimnej wody. Odstawiamy na 5 minut.
4.Namoczoną żelatynę wlewamy do garnka z resztą składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
5.Galaretkę odklejamy delikatnie z talerza i wykrawamy z niej serduszka (używam foremek do ciastek).
Jedną stronę powstałych serduszek DOKŁADNIE pokrywamy klejem spożywczym i przyklejamy do ścianek pucharków, w których będziemy podawać deser. Dociskamy, pozbywając się pęcherzyków powietrza i wlewamy ostudzoną, lecz wciąż płynną Panna Cottę. Pamiętamy, by na górze zostawić trochę miejsca na sos.
6.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
7.Mrożone maliny umieszczamy w rondlu i wsypujemy trochę cukru. Podsmażamy, co chwilę mieszając. Doprawiamy jeszcze kardamonem i cukrem do smaku. Ściągamy z ognia, gdy powstanie nam dość gęsty sos. Odstawiamy do ostygnięcia.
8.Przed podaniem nasz schłodzony deser dekorujemy sosem, świeżymi malinami i ozdobami z białej czekolady.
Komentarze