Pampuchy z sosem z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam jako danie obiadowe

  • 60 min

Składniki:

  • Pampuchy:
    3 szkl mąki
    1/2 kostki drożdży
    1 szkl letniego mleka
    szczypta soli
    3 łyżki oleju
    2 łyżki cukru

    Gulasz:
    250 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    garść warzyw z mieszanki 7-składnikowej
    papryka słodka i ostra
    majeranek
    sól i pieprz
    przyprawa uniwersalna
    mąka do zaklepania

Pampuchy z sosem z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn: do mleka wkruszyc drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty przesianej mąki, dodać sól i olej.Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na kilka minut. Zrobić kuleczki wielkości jajka, ułożyc w większych odstępach na posypanej mąką stolnicy.
    Po wyrośnięciu uparować. ( ok 5-8min porcja).
  • 2. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i dobrze podsmażyć( mięso musi byc lekko rumiane). Dodać mieszanke warzywną, przyprawić paprykami, solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze chwilkę podsmażać, Dodać majeranek i podlać wodą. Dusić ok 15 min pod przykryciem. Zaklepać ok łyżką mąki rozrobionej z wodą.

    Podawać z gorącymi pampuchami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy