Gulasz:
250 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
2 łyżki oleju
garść warzyw z mieszanki 7-składnikowej
papryka słodka i ostra
majeranek
sól i pieprz
przyprawa uniwersalna
mąka do zaklepania
Pampuchy z sosem z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn: do mleka wkruszyc drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty przesianej mąki, dodać sól i olej.Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na kilka minut. Zrobić kuleczki wielkości jajka, ułożyc w większych odstępach na posypanej mąką stolnicy.
Po wyrośnięciu uparować. ( ok 5-8min porcja).
2.Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i dobrze podsmażyć( mięso musi byc lekko rumiane). Dodać mieszanke warzywną, przyprawić paprykami, solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze chwilkę podsmażać, Dodać majeranek i podlać wodą. Dusić ok 15 min pod przykryciem. Zaklepać ok łyżką mąki rozrobionej z wodą.
Komentarze