Pakora (warzywa w cieście)

0 (0 ocen)

  • 5 min

Przepis ten dostałam od babci, która jest wegetarianką tak jak ja. Ulepszyłam go trochę i teraz smakuje mi dużo lepiej ! Wraz z koleżanką często robimy pakorę na niedzielne obiadki.

  • 5 min

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, pieprz czarny i ziołowy, oregano, chilli,bazylia, słodka papryka, 4 łyżki oliwy, 12 łyżek wody, 2 jajka. Warzywa: kalafior, brokuły, marchew, czerwone buraki.

Pakora (warzywa w cieście) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wsypujemy do miski mąkę z solą. W środku robimy zagłębienie i dodajemy oliwę. Mieszamy, stopniowo dodając wodę. Dodajemy żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. Białka jajek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Dodajemy przyprawy.
    Warzywa: Warzywa gotujemy chwilę we wrzącej wodzie. Gdy są już miękkie, dokładnie osączamy je z wody.
    Smażenie: Warzywa zanurzamy równomiernie w cieście. Na głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej. Warzywa smażymy, 1-2 minuty na zloty kolor. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa z oleju i osączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Porady

Do tego gotuję brązowy ryż i robię sos czosnkowy ( jeden jogurt naturalny mieszam z 3 łyż. majonezu, dodaję czosnek granulowany, sól, pieprz i bazylię wg. uznania i smaku.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy