Warzywa zapiekane w cieście

4.49 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem ekspedientką. Bardzo lubię gotować. To ulubiona potrawa mojej rodziny, a zwłaszcza córki, która zawsze pomaga mi ją przygotować.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 25 dag mąki
    ● 3 żółtka
    ● jajko
    ● 12 dag margaryny
    ● łyżka smalcu
    ● 4 łyżki mleka
    ● łyżeczka soli
    Farsz:
    ● 20 dag pieczarek
    ● 50 dag ziemniaków
    ● 10 dag groszku z puszki
    ● 4 marchewki
    ● 1/2 śmietany 18-proc.
    ● 10 dag startego żółtego sera
    ● 5 jajek
    ● zioła prowansalskie
    ● przyprawa do ziemniaków
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 łyżki keczupu
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa zapiekane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki myjemy,
    nie obieramy. Gotujemy. Następnie
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Pieczarki oczyszczamy i też
    kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe
    składniki i przyprawy.
    Wszystko mieszamy.
  • 2. Z podanych składników
    zagniatamy ciasto. 2/3 rozwałkowujemy,
    wykładamy dno
    natłuszczonego prodiża, nakładamy
    farsz. Resztę ciasta
    rozwałkowujemy i przykrywamy
    farsz. Wierzch smarujemy keczupem wymieszanym z małą
    ilością wody. Pieczemy ok. 60
    minut w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Pieczarki Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować