Pączki z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne, małokaloryczne, bez tłuszczu - prosto z piekarnika. Inny smak niż tradycyjne pączki smażone w tłuszczu. Z tej porcji ciasta wyszło mi 30 pączków.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    100 ml ciepłego mleka
    50 g świeżych drożdży
    3 szklanki mąki
    60 g cukru
    Szczypta soli do smaku
    3 jajka
    180 g masła
    300 g marmolady – u mnie wieloowocowej
    Lukier: 200 g cukru pudru, sok z ½ cytryny, 2 łyżeczki soku z pomarańczy, smażona skórka z cytryny.

Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: masło stopić, wystudzić. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki mąki i połowę mleka, wymieszać, odstawić by rozczyn wyrósł. Następnie do miski przełożyć pozostałe składniki z rozczynem bez masła, wyrobić ciasto. Na koniec dodać płynne masło, wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przenieść ciasto, oprószone mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego nakładać porcję marmolady, zlepić pączki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by pączki wyrosły. Piec w temp. 180 stopni 15 minut.
    Utrzeć lukier z podanych składników, bez skórki pomarańczowej. Wystudzone pączki polukrować, posypać skórką pomarańczową, wystudzić.

Porady

1.Pączki można umieścić w papilotkach. 2. do pączków można użyć dowolnej marmolady.

Komentarze

Podobne przepisy