OPONKI

0 (0 ocen)

propozycja na tłusty czwartek

Składniki:


  • 0,5 kg maki ziemniaczanej
    0,5 kg twarogu
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    płaska łyżeczka soli
    czubata łyżeczka sody
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżka spirytusu
    1 litr oleju do smażenia
    cukier puder do posypania

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmieliłam przez maszynkę , dodałam resztę składników i dokładnie wyrobiłam na jednolita masę. Stolnicę posypałam mąką, ciasto rozwałkowałam na grubość około 1 cm. Wykroiłam kółka szklanką od piwa , a środki kieliszkiem. Oponki smażyłam w rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyłam nadmiar tłuszczu, kładąc je na ręcznik papierowy.Na koniec posypałam cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy