OMLET BISZKOPTOWY

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest fajną propozycją na śniadanie.W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu.Mąka na pewno się znajdzie i właściwie to już wystarczy.Szybkie śniadanko zaraz będzie.Omlet najlepiej smakuje z ulubioną konfiturą, cukrem pudrem lub sezonowymi owocami.Sycący i pyszny.

  • 15 min

Składniki:


  • 1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu)
    2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka)
    2-3 łyżki mleka
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masło do smażenia
    ulubiona konfitura/ cukier puder/ owoce sezonowe

Omlet biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piana z białek 1. Oddzieliłam żółtka od białek.
    Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • żótko mąka 2. Żółtka roztrzepałam widelcem.
    Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.
  • mleko 3. Dodałam mleko.
  • masa jajeczna 4. Wymieszałam na gładką masę.
  • piana jaja 5. Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną.
  • omlet biszkoptowy smażenia 6. Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę.
  • omlet smażony 7. Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron.
  • omlet biszkoptowy cukier puder 8. Gotowe.Prawda,że szybko i łatwo?
  • powidła śliwkowe 9. Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty.
  • dżem truskawkowy 10.
    z domowym dżemem truskawkowym.
    Smacznego śniadanka życzę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy