Ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Z ogórków zakiszonych w domu wychodzi najlepsza zupa :)

  • 10 min

Składniki:

  • 1 grzbiet od piersi kurczaka
    5 dużych ziemniaków
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    pół pora
    6 dużych ogórków kiszonych
    3 łyżki posiekanego koperku
    1 liść laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    sól i pieprz
    mały kubek kwaśnej śmietany
    pół szklanki wody+3 łyżki mąki

Ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować dwa litry wody,włożyć grzbiet,po paru minutach zdjąć szumowiny,dodać ziele i liść laurowy,posolić do smaku. Ziemniaki obrać,umyć pokroić w kostkę,marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce,por posiekać.Dodać warzywa do wywaru,gotować 10 minut. Ogórki zetrzeć na tarce dodać do zupy,zagotować,zaprawić śmietaną wymieszaną z odrobiną wody i mąką.Na koniec wsypać koperek i trochę pieprzu.

Porady

Zupa zyska nowy smak jeśli przed dodaniem startych ogórków przesmażymy je z zeszkloną na oleju posiekaną cebulką.

Komentarze

Podobne przepisy