Z ogórków zakiszonych w domu wychodzi najlepsza zupa :)
10 min
Składniki:
1 grzbiet od piersi kurczaka
5 dużych ziemniaków
marchewka
pietruszka
kawałek selera
pół pora
6 dużych ogórków kiszonych
3 łyżki posiekanego koperku
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
mały kubek kwaśnej śmietany
pół szklanki wody+3 łyżki mąki
1.Zagotować dwa litry wody,włożyć grzbiet,po paru minutach zdjąć szumowiny,dodać ziele i liść laurowy,posolić do smaku. Ziemniaki obrać,umyć pokroić w kostkę,marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce,por posiekać.Dodać warzywa do wywaru,gotować 10 minut. Ogórki zetrzeć na tarce dodać do zupy,zagotować,zaprawić śmietaną wymieszaną z odrobiną wody i mąką.Na koniec wsypać koperek i trochę pieprzu.
Porady
Zupa zyska nowy smak jeśli przed dodaniem startych ogórków przesmażymy je z zeszkloną na oleju posiekaną cebulką.
Komentarze