Obważanki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

Domowe pieczywo nie ma sobie równych.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    kostka drożdży (100g)
    2 łyżki cukru
    2 szklanki ciepłego mleka
    2 jajka
    pół łyżeczki soli
    odrobina oleju (by ciasto się nie kleiło)
    + mak do posypania i jajko do smarowania

Obważanki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obwarzanki z makiem 1. Zrobić rozczyn; drożdże pokruszyć z cukrem, 3-4 łyżami ciepłego mleka, 2 łyżami mąki. Rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać 3/4 mąki, jajka, pozostałe mleko i mąkę (można dodać odrobinę oleju by ciasto nie kleiło się do rąk) Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Gotowe ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić np na 10 części. Każdą część rolować w wałeczek ok 50cm długości, składać na pół i spleść a następnie złączyć tak by powstał obwarzanek.
  • Obwarzanki z makiem 2. Obwarzanki ułożyć na blasze w odstępach od siebie, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
  • Obwarzanki z makiem 3. Piec ok 15-20 min w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu studzić na kratce.

Porady

1/ Obwarzanki można posypać również sezamem, ziołami, kminkiem, czarnuszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy