Niestandardowe muffinki z parmezanem

0 (0 ocen)

  • 15 min

pyszna, zdrowa przekąska, idealna na przerwę w szkole

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g maki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g tartej na średnich oczkach marewki (jedna średnia)
    100 g tartej na średnich oczkach pasternaku (jeden średni)
    70 g tartego parmezanu
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 jajka
    100 ml oleju słonecznikowego
    100 ml mleka 2%
    100 ml jogurtu naturalnego

Niestandardowe muffinki z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 190C /Gas 5 i włóż do blaszki na babeczki papierowe "wkładki" ;).
  • 2. Przez sito przesiej mąke i proszek do pieczenia. Przypraw (solą i pieprzem) a następnie wsyp marchew, pasternak, parmezan i gałke muszkatołową.
  • 3. Ubij razem: jajka, olej, mleko i jogurt. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj łyżką.
  • 4. Piecz 20-25 min aż będą złote i sprężyste w dotyku.
    Najlepsze są po upieczeniu, jeszcze ciepłe.

Porady

ja piekłam w specjalnym opiekaczu do babeczek dlatego nie mam paierowych foremek :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy