Niebiańskie jajka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jestem tegoroczną maturzystką. Bardzo lubię gotować, ale niestety nie mam na to czasu, gdyż mam nawał nauki. Dlatego przyrządzam szybkie, tanie i proste potrawy. Moi znajomi się nimi zajadają.

  • 15 min

Składniki:

  • 12 jajek,
    duży majonez,
    mała śmietana 18%,
    2 duże cebule,
    sól,
    pieprz,
    papryka czerwona mielona.

Niebiańskie jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć d garnka jajka, nalać wody i od momentu zawrzenia wody gotować 10 minut.
  • 2. W między czasie obierz cebulę i posiekaj w małą kosteczkę.
  • 3. Do miseczki wybierz łyżką cały majonez ze słoiczka oraz wlej całą śmietanę. Dodaj troszkę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj tak by powstał aksamitny sos.
  • 4. Kiedy jajka się ugotują, ostudź je w zimnej wodzie.
  • 5. Następnie obierz jajka i przekrój je na pół. Poukładaj je na talerzu (żółtkiem w dół) i polej zrobionym wcześniej sosem. Następnie posyp całość posiekaną wcześniej cebulą. Posól, następnie dodaj pieprz i na koniec udekoruj czerwoną papryką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy