Jestem tegoroczną maturzystką. Bardzo lubię gotować, ale niestety nie mam na to czasu, gdyż mam nawał nauki. Dlatego przyrządzam szybkie, tanie i proste potrawy. Moi znajomi się nimi zajadają.
15 min
Składniki:
12 jajek,
duży majonez,
mała śmietana 18%,
2 duże cebule,
sól,
pieprz,
papryka czerwona mielona.
Niebiańskie jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włożyć d garnka jajka, nalać wody i od momentu zawrzenia wody gotować 10 minut.
2.W między czasie obierz cebulę i posiekaj w małą kosteczkę.
3.Do miseczki wybierz łyżką cały majonez ze słoiczka oraz wlej całą śmietanę. Dodaj troszkę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj tak by powstał aksamitny sos.
4.Kiedy jajka się ugotują, ostudź je w zimnej wodzie.
5.Następnie obierz jajka i przekrój je na pół. Poukładaj je na talerzu (żółtkiem w dół) i polej zrobionym wcześniej sosem. Następnie posyp całość posiekaną wcześniej cebulą. Posól, następnie dodaj pieprz i na koniec udekoruj czerwoną papryką.
Komentarze