Mus z papierówek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pysznie smakuje z bułką lub naleśnikiem

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg papierówek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody

Mus z papierówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy , obieramy, odcinamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki.
    Przekładamy do garnka z grubym dnem, do którego mamy szczelną nakrywkę (zamiast garnka może być głęboka patelnia lub wok).
    Na jabłka sypiemy 2 łyżki cukru i wlewamy wodę, wstawiamy na gaz i szczelnie przykrywamy. Po 2-3 minutach mieszamy drewnianą łyżką i dalej dusimy do momentu, aż jabłka się rozpadną.
    Wsypujemy resztę cukru i smażymy bez przykrycia na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając.
    Spożywamy na bieżąco, najlepiej smakuje z domową bułeczką i z naleśnikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy