Mus z papierówek na zimę

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny dodatek do deserów i ciast, zamknięty w słoiczkach na zimę :) Ja do części słoiczków dodałam trochę cynamonu :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 2 kg papierówek

    1 szkl cukru

    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Prażone jabłka

Mus z papierówek na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Przesypać do dużego garnka i skropić sokiem z cytryny. Wlać ok 1/5 szkl wody (tylko tyle aby zakryła dno), dodać cukier i gotować, często mieszając aż jabłka zaczną się całkiem rozpadać. Można zmiksować aby mus był zupełnie gładki.

    Słoiki i nakrętki umyć, sparzyć i osuszyć. Nakładać wrzący mus do słoiczków, zakręcić i od razu stawiać do góry dnem. Dzięki temu musu nie trzeba już pasteryzować.

Porady

Do musu można dodać ulubione przyprawy jak np. cynamon, wanilię. Mus można przed nałożeniem do słoiczków zmiksować aby był całkiem gładki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki Cukier Sok z cytryny Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować