Mus jabłkowy (z papierówek)

4.5 (183 ocen)

Zimą taki mus smakuje najlepiej ... mogę go jeść prosto ze słoiczka :)

Składniki:

  • ( z podanych składników zrobiłam 2,5 litra musu )

    7 kg jabłek papierówek

    2,5 szklanki cukru

    sok z połowy cytryny

    2 łyżeczki cynamonu

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Mus jabłkowy (z papierówek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy , obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne . Przekładamy do wielkiego garnka i stawiamy na gaz . Smażymy jabłka na wolnym ogniu ok. godziny . Gdy owoce zaczną się rozpadać dodajemy sok z cytryny oraz cukier . Ilość cukru możemy modyfikować , to zależy od słodkości jabłek . Gotujemy mus do czasu aż osiągnie odpowiednią konsystencję i stanie się zupełnie gładki . Zdejmujemy z ognia i dodajemy cynamon . Dokładnie mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze cukier . Wstawiamy na gaz i chwilę gotujemy , odstawiamy do wystudzenia .

    Zimny mus jabłkowy przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15-20 minut , w zależności od wielkości słoiczków .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować