MUS TRUSKAWKOWO-MIĘTOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny mus do racuchów,naleśników,deserów,lodów czy makaronu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    6-8 łyżek cukru brązowego
    sok z 0,5 cytryny
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 mały cukier waniliowy
    kilka listów mięty

Mus truskawkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mus truskawkowo-miętowy 1. Truskawki umyć oszypułkować włozyć do garnka i zasypać cukrem.Odstawić na 0,5 godz.żeby owoce puściły sok.
  • 2. Wstawić na gaz dodać cukier waniliowy sok z cytryny .Gotować na małym ogniu mieszająć od czasu do czasu aż odparuje woda i zgęstneje masa.
  • 3. Na końcu dodać ocet balsamiczny i wrzucic kilka listków mięty.
    Całośc zmiksować blenderem na gładka masę i wyjdzie gęsty mus.

Porady

Aby kolor musu był czerwony nie należy gotować go zadługo. Im dłuższe gotowanie tym mus bedzie ciemniejszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy