Moja ukochana kończy pracę później ode mnie, więc mam okazję wykazać się, przyrządzającobiady. Sukcesy kulinarne osiąga się nie tylko dzięki radom innych, ale także przez własne eksperymenty.
Mortadelki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mortadelę kroimy w plastry
grubości ok. 1 cm.
2.Do miseczki wlewamy wodę,
dodajemy mąkę, jajko, szczyptę
pieprzu i soli, dokładnie mieszamy
na jednolite ciasto.
3.Marchewki obieramy, myjemy
i kroimy w kawałki. Umytego
brokuła dzielimy na mniejsze
różyczki. Marchewki gotujemy
w lekko osolonej i osłodzonej
wodzie. Po 15 min dodajemy
różyczki brokułów. Gotujemy
ok. 5 minut i odcedzamy.
4.Plastry mortadeli obtaczamy
w mące i cieście i smażymy na
oleju. Gdy ciasto usmaży się jak
naleśnik, a mortadela zrumieni
z obu stron, kotleciki są gotowe. Wykładamy je na talerz i dekorujemy
gotowaną marchewką
i różyczkami brokułów.
Komentarze