Mocno ziołowe szaszłyki śródziemnomorskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszne kruche kawałki mięsa, poprzeplatane, papryką, grzybami, cebulą i bakłażanem.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mięsa u mnie wołowego
    mały jogurt naturalny
    PRZYPRAWY: czosnek, u mnie suszony niedźwiedzi, może być również zwykły granulowany, pieprz kolorowy, miód, oregano, gorczyca, cebula suszona, bazylia, tymianek, cząber, rozmaryn, kolendra, majeranek, ziele angielskie, szałwia, kminek
    surowy wędzony boczek
    papryka wiśniowa nadziewana serem
    mały bakłażan
    małe pieczarki
    3-4 cebule
    papryka świeża żółta
    oliwki zielone

Mocno ziołowe szaszłyki śródziemnomorskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, zalewamy jogurtem. Przyprawy rozcieramy w moździerzu, dodajemy do mięsa. Wszystko razem mieszamy odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Boczek kroimy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Paprykę żółtą i bakłażana w kostkę. Bakłażana lekko kropimy oliwą.
  • 3. Mięso wyjmujemy z marynaty. Wszystkie składniki nabijamy na patyczki do szaszłyków (kolejność dowolna). Mięso układamy na ruszt i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni C ok. 40 min. W sezonie tak przygotowane szaszłyki można piec na grillu.

Porady

Podajemy z domowym sosem czosnkowym lub tzatzyki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy