Młoda kapusta zasmazana z koperkiem i prazonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mloda kapuste umyc i poszatkowac. Marchewke obrac i zetrzec na tarce na grubych oczkach.
Cebule obrac i pokroic w drobna kostke.
Koperek posiekac.
Slonecznik uprazyc na suchej patelni.
Papryke umyc i pokroic w kostkę.Czosnek obrac i drobno pokroic.
2.Na rozgrzanym oleju podsmazamy cebulę z czosnkiem,dodajemy marchewkę i krotko smazymy-ok 1 minuty.Dodajemy kapuste i paprykę i zalewamy ok 1,5-2 szklankami goracej wody.Przykrywamy i dusimy.Gdy warzywa zmiekna dodajemy przyprawy.Wlewamy śmietanę.Na koniec wsypujemy posiekany koperek,mieszamy wszystko.
Przed podaniem kapuste posypujemy prazonym slonecznikiem,dzieki czemu kapusta zyskuje ciekawy smak.
Komentarze