Mleko ryżowe - domowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Do wykonania takiego mleka potrzebny jest tylko ryż, woda i czas. Takie mleko zawiera sporą ilość witaminy B6, witaminy E i magnezu jak również mnóstwo błonnika. Mleko ryżowe możemy pić bezpośrednio po przygotowaniu, dodawać do kawy lub jeść z płatkami na śniadanie.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    4-5 łyżek brązowego ryżu (możecie użyć również białego)
    szczypta soli
    1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)

Mleko ryżowe - domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż płuczę i wsypuję do wody. Następnie dodaję szczyptę soli, zagotowuję i trzymam na małym ogniu ok. 2 h. W czasie gotowania wyparuje około 300 ml wody. Następnie mleko studzę, dodaję opcjonalnie do niego cukier i miksuję w blenderem. Gotowy napój przelewam do butelki i trzymam w lodówce do 2 dni. Przed użyciem należy mocno potrząsnąć butelka, aby mleko się wymieszało.

Komentarze

Podobne przepisy