Domowe mleko kokosowe

wyświetlono: 6845 | dodany do książki kucharskiej: 17 | polecenia: 1

Mleko nie różni się smakiem od sklepowego, jest bez konserwantów i robi się dość szybko i prosto. Można dodawać go do deserów, ciast i dań orientalnych.

opublikowany: 10.06.2013
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
    3 szklanki wody
Ocena:

(średnia 5 z 159 głosów)

Domowe mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórka kokosowe zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić na ok. 2- 3 godziny. Zmiksować blenderem. na miseczkę wyłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć masę kokosową, dobrze wycisnąć. Suchą masę kokosową ponownie zalać 1,5 szklanki wrzątku, zmiksować blenderem i znowu odcisnąć. Przechowywać w lodówce 2- 3 dni.

Porady

Po odstawieniu na noc do lodówki mleko się rozwarstwia i tworzy się śmietanka. Można ją zebrać delikatnie z wierzchu i stosować według uznania. Z podanej porcji wychodzi ok. 2 i 3/4 szklanki mleka kokosowego. Suchej masy kokosowej radzę nie wyrzucać, można ją reaktywować dodając cukier, masło i mleko. mleko można stosować do zrobienia deserów, ciast, zamiast mleka krowiego do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Dorota W- domowe mleko kokosowe Dodane przez: Jolanta KG

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kuchenny świat

Domowe mleko kokosowe

Pysznne, domowe mleko kokosowe. Smaczny zamiennik zamiast mleka krowiego. Polecam.

kategoria: do kawy Napoje Naleśniki opublikowany: 29.03.2021 | wyświetlono: 80 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE