Mirabelkowy dżem

0 (0 ocen)

Dżemy ze śliwek są pyszne. Polecam ich przygotowanie na zimę i to nie tylko z węgierek. Te małe, żółte śliwki także zasługują na uznanie! Dżem jest pyszny, złoty-jak lato zamknięte w słoiku:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 kg mirabelek,
    • 50 ml rumu,
    • Około 800 g cukru,
    • 1 cukier waniliowy,

Mirabelkowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mirabelki myjemy i odsączamy. Z tak przygotowanych usuwamy pestki. Wypestkowane śliwki przekładamy do garczka w którym będziemy je smażyć. Dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Całość przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok.
    Po tym czasie mirabelki smażymy na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Gdy owoce staną się „przeźroczyste” a dżem osiągnie pożądaną konsystencję wlewamy do niego rum.
    Całość chwilkę jeszcze podgrzewamy. Im dłużej smażymy tym dżem przybiera ciemniejszą barwę.
    Gorący przekładamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy