Dżemy ze śliwek są pyszne. Polecam ich przygotowanie na zimę i to nie tylko z węgierek. Te małe, żółte śliwki także zasługują na uznanie! Dżem jest pyszny, złoty-jak lato zamknięte w słoiku:).
Składniki:
Składniki:
• 2 kg mirabelek,
• 50 ml rumu,
• Około 800 g cukru,
• 1 cukier waniliowy,
Mirabelkowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mirabelki myjemy i odsączamy. Z tak przygotowanych usuwamy pestki. Wypestkowane śliwki przekładamy do garczka w którym będziemy je smażyć. Dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Całość przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok.
Po tym czasie mirabelki smażymy na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Gdy owoce staną się „przeźroczyste” a dżem osiągnie pożądaną konsystencję wlewamy do niego rum.
Całość chwilkę jeszcze podgrzewamy. Im dłużej smażymy tym dżem przybiera ciemniejszą barwę.
Gorący przekładamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Komentarze