Miodowe udka

0 (0 ocen)

Na pomysł wpadłam przy robieniu miodu z mlecza i był trafiony. Mięsko jest delikatne i wprost rozpływa się w ustach, a smak niepowtarzalny.

Składniki:

  • 3 udka
    Marynata
    2 łyżki płynnego miodu (u mnie z mniszka lekarskiego-mlecza)
    2 łyżki sosu pieprzowego(jeśli nie mamy możemy uzyć ostrej musztardy wymieszanej z 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego)
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka wegety

Miodowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkiego składniki na marynatę mieszamy dokładnie, nacieramy nią udka i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Udka wraz z marynatą przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem około 30-40 min. w razie konieczności możemy podlać bulionem jeśli mamy lub przegotowaną wodą. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.

Porady

Ja uzyłam miodu wykonanego z przepisu Katarzyny Janeczko http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/miod-z-mniszka-lekarskiego-mlecza

Komentarze

Podobne przepisy