Miętowa beza

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mięta dodaje jej nie tylko zapachu ale również intensywnego smaku

  • 45 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 łyżka śmietany 18 %
    1 jajko
    3 białka
    szczypta soli
    150g cukru pudru
    płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    świeża mięta

Miętowa beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formy na muffinki wypełnić ciastem francuskim zostawiając w środku miejsce na bezę.W suchej misce ubić białka ze szczyptą soli na małych obrotach,a następnie dodawać porcjami cukier puder i dalej ubijać zwiększając obroty.Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.W każdy otwór wyłożyć sporą łyżkę bezy.Jajko rozkłócić ze śmietana i posmarować wystające boki .W każdej bezie ułożyć kilka listków mięty i piec w temp 180 stopni przez ok 45 minut.Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy