MIĘSNE FAWORKI W SOSIE BROKUŁOWYM

0 (0 ocen)

  • 25 min

Dla dzieci duże znaczenie ma wygląd potrawy.Aby zmienić wygląd tradycyjnych ,,schabowych"z piersi kurczaka,robie znich faworki i podaję z sosem brokulowo-smietanowym

  • 25 min

Składniki:

  • 60 dag piersi kurczaka
    jajko,bułka tarta do panierki
    1 duzy brokuł
    smietana 18
    mąka,kostka rosołowa warzywna
    1,5 szkl.ryżu
    sól,pieprz

Mięsne faworki w sosie brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z miesa robimy faworki 1. Każdą pierś z kurczaka kroimy na cieniejsze plastry,w każdej robimy pośrodku naciecie ,jak w cieście na faworki,przekładamy jeden koniec mięsa,otrzymujemy kształ faworka.Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • smazymy ,,faworki" 2. Obtaczamy w jajku,bułce tartej,smażymy na rozgrzanej patelni na rumiono zobu stron.
  • ugotowany ryż 3. Ryż zalewamy wodą,gotujemy az wsiąknie cały płyn.Wkładamy do foremek po babeczkach,albo do małych szklaneczek,delikatnie wykładamy na talerze.
  • gotujemy brokuła 4. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo,kilka minut po zagotowaniu się wody.
  • 5. Da garnuszka wlewamy ok.1,5 szkl.wody,wrzucamy kostkę rosołową,w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą,pieprzem,do smaku.Gdy woda zacznie wrzec odbieramy troszke wody ktora dodajemy do smietany,mieszamy,wlewamy do reszty wywaru.Dobrze mieszamy,zabieramy wywar z gotowania.Dodajemy 5 rózyczek brokuła pokrojonych na małe kawałeczki,mieszamy.Mamy sos do polania ,,faworków".
  • faworki w sosie brokulowym 6. Wykładamy faworki na talerz z ryżem,polewamy sosem.Reszte ugotowanych brokułow układamy porcjami na talerze z ,,faworkami"

Komentarze

Podobne przepisy