Dla dzieci duże znaczenie ma wygląd potrawy.Aby zmienić wygląd tradycyjnych ,,schabowych"z piersi kurczaka,robie znich faworki i podaję z sosem brokulowo-smietanowym
25 min
Składniki:
60 dag piersi kurczaka
jajko,bułka tarta do panierki
1 duzy brokuł
smietana 18
mąka,kostka rosołowa warzywna
1,5 szkl.ryżu
sól,pieprz
Mięsne faworki w sosie brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą pierś z kurczaka kroimy na cieniejsze plastry,w każdej robimy pośrodku naciecie ,jak w cieście na faworki,przekładamy jeden koniec mięsa,otrzymujemy kształ faworka.Przyprawiamy solą i pieprzem.
2.Obtaczamy w jajku,bułce tartej,smażymy na rozgrzanej patelni na rumiono zobu stron.
3.Ryż zalewamy wodą,gotujemy az wsiąknie cały płyn.Wkładamy do foremek po babeczkach,albo do małych szklaneczek,delikatnie wykładamy na talerze.
4.Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo,kilka minut po zagotowaniu się wody.
5.Da garnuszka wlewamy ok.1,5 szkl.wody,wrzucamy kostkę rosołową,w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą,pieprzem,do smaku.Gdy woda zacznie wrzec odbieramy troszke wody ktora dodajemy do smietany,mieszamy,wlewamy do reszty wywaru.Dobrze mieszamy,zabieramy wywar z gotowania.Dodajemy 5 rózyczek brokuła pokrojonych na małe kawałeczki,mieszamy.Mamy sos do polania ,,faworków".
6.Wykładamy faworki na talerz z ryżem,polewamy sosem.Reszte ugotowanych brokułow układamy porcjami na talerze z ,,faworkami"
Komentarze