Masło kasztanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasztany wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
2.Po ugotowaniu kasztany odcedzamy i obieramy ze skorupek.
3.Do rondelka wlewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Wsypujemy obrane kasztany. Całość gotujemy 10 minut.
4.Można za pomocą łyżki nieco kasztany rozdrobnić. Kasztany pozostawiamy w syropie na całą noc.
5.Po tym czasie kasztany odcedzamy zachowując syrop. Wrzucamy je do blendera i dodajemy tyle syropu, aby dało się miksować i powstał gęsty krem. Całość miksujemy. Możemy zmiksować je na gładki krem lub pozostawić mniejsze kawałki kasztanów. Gotowe masło można zajadać samo, z rogalikami, pieczywem czy naleśnikami. Życzę smacznego :)
Komentarze