Masło kasztanowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rewelacyjny przysmak z kasztanów, słodycz kremu połączona z kasztanową nutką.

  • 20 min

Składniki:


  • Kasztany 300g,
    woda 100ml,
    cukier 200g

Masło kasztanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masło kasztanowe 1. Kasztany wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
  • Masło kasztanowe 2. Po ugotowaniu kasztany odcedzamy i obieramy ze skorupek.
  • Masło kasztanowe 3. Do rondelka wlewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Wsypujemy obrane kasztany. Całość gotujemy 10 minut.
  • Masło kasztanowe 4. Można za pomocą łyżki nieco kasztany rozdrobnić. Kasztany pozostawiamy w syropie na całą noc.
  • Masło kasztanowe 5. Po tym czasie kasztany odcedzamy zachowując syrop. Wrzucamy je do blendera i dodajemy tyle syropu, aby dało się miksować i powstał gęsty krem. Całość miksujemy. Możemy zmiksować je na gładki krem lub pozostawić mniejsze kawałki kasztanów. Gotowe masło można zajadać samo, z rogalikami, pieczywem czy naleśnikami. Życzę smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy