Masło Ghee

0 (0 ocen)

  • Średni

Delikatne i subtelne,doskonale podkreśla smak potraw.Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego.Nie przypala się i posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki.

  • Średni

Składniki:


  • - masło 82%: 3 sztuki

Masło ghee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło do klarowania powinno być bardzo dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%.Nie może zawierać środków chemicznych i dodatku olejów.Możemy sklarować dowolną ilość masła.Masło wkładamy do rondelka,najlepiej takiego z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.Podgrzewamy do momentu kiedy na powierzchni masła utworzy się piana.Chwilę jeszcze podgrzewamy masło,następnie zdejmujemy z ognia i łyżką delikatnie pozbywamy się piany,która utworzyła się na powierzchni.
  • 2. Powierzchnia płyny musi być czysta.Na dnie nadal pozostaje druga warstwa białkowa,dlatego nie potrząsamy garnkiem i nie mieszamy.Przelewamy sklarowane masło do miseczki.Czynność tą wykonujemy bardzo powoli,aby druga część białka nie dostała się do miseczki z masłem klarowanym.Przelewanie przerywamy w momencie,gdy na dnie garnka pozostanie jedynie wytrącone białko.Przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku.Dużą ilość możemy poporcjować,zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy