biszkopt z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny na niedzielne popołudnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szkl. mąki
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru

    Masa:
    opakowanie serka mascarpone
    mała śmietanka 30%
    1/4 szkl. cukru pudru

    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    śmietana "śnieżka"
    1/3 szkl. mleka
    pestki słonecznika może być kokos

Biszkopt z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Na niskich obrotach mieszamy powstałą masę z mąką.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stopniach ok. 35 min.

    Masa
    Do miski wlewamy śmietankę 30% i ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder, żeby nadać słodkości. Całość mieszamy.

    Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Na jedną część biszkoptu wykładamy dżem z porzeczki następnie masę i przykrywamy biszkoptem.Ubijamy śmietanę "śnieżkę" i rozkładamy na wierzch biszkopta. Posypujemy słonecznikiem lub kokosem.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy