Biszkopt z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Na niskich obrotach mieszamy powstałą masę z mąką.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stopniach ok. 35 min.
Masa
Do miski wlewamy śmietankę 30% i ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder, żeby nadać słodkości. Całość mieszamy.
Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Na jedną część biszkoptu wykładamy dżem z porzeczki następnie masę i przykrywamy biszkoptem.Ubijamy śmietanę "śnieżkę" i rozkładamy na wierzch biszkopta. Posypujemy słonecznikiem lub kokosem.
Komentarze