BISZKOPT Z MASCARPONE

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    4 budynie waniliowe bez cukru po 40 gram
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Forma o wymiarach 22/30 cm, natłuszczona i oprószona bułką tartą
    MASA:
    1 galaretka zielona +1 szklanka wrzącej wody
    250 gram mascarpone
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 litra smietany 30% + 1 łyżka cukru pudru
    POLEWA:
    280 gram dżemu brzoskwiniowego
    100 gram płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z Mascarpone 1. WYKONANIE CIASTA:
    Budynie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Jajak dokładnie ubić na puch z cukrem.
    Miksując dalej już na wolnych obrotach dodawać stopniowo budynie z proszkiem do pieczenia.
    Przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 30 minut.
    Ciasto pięknie i równo wyrasta.
    Wystudzone przekroić na 2 blaty.
    MASA Z MASCARPONE:
    Galaretkę rozpuscić w gorącej wodzie. Wystudzić.
    Mascarpone utrzeć z 0,5 szklanki cukru pudru.
    0,5 litra smietany kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru i połączyć z Mascarpone.
    Do masy dodać tężejącą galaretkę.Wymieszać.
    N1 blat ciasta wyłożyć masę i przykryć drugim blatem ciasta.
    POLEWA:
    Dżem podgrzać lekko i posmarować nim wierzch ciasta.
    Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na srednim ogniu i posypać nimi ciasto.
    SCHŁODZIĆ.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować