Biszkopt z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE CIASTA:
Budynie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajak dokładnie ubić na puch z cukrem.
Miksując dalej już na wolnych obrotach dodawać stopniowo budynie z proszkiem do pieczenia.
Przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 30 minut.
Ciasto pięknie i równo wyrasta.
Wystudzone przekroić na 2 blaty.
MASA Z MASCARPONE:
Galaretkę rozpuscić w gorącej wodzie. Wystudzić.
Mascarpone utrzeć z 0,5 szklanki cukru pudru.
0,5 litra smietany kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru i połączyć z Mascarpone.
Do masy dodać tężejącą galaretkę.Wymieszać.
N1 blat ciasta wyłożyć masę i przykryć drugim blatem ciasta.
POLEWA:
Dżem podgrzać lekko i posmarować nim wierzch ciasta.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na srednim ogniu i posypać nimi ciasto.
SCHŁODZIĆ.
Komentarze