biszkopt z kremem mascarpone

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

pyszny krem z kawałkami galaretki

  • 2 godz.

Składniki:

  • galaretka
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    500ml śmietany kremówki
    200g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę,proszek do pieczenia oraz kakao razem przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodajemy porcjami cukier oraz cukier waniliowy. Kiedy masa będzie już gładka dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Wyłączamy mikser i bierzemy łopatkę drewnianą. Mieszamy delikatnie dodając porcjami wymieszaną mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia. Wymieszaną masę przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
  • 2. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kiedy stężeje kroimy ją na małe kawałki.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i pokrojoną galaretkę.
  • 3. Ciasto kroimy na dwa osobne placki. środek smarujemy kremem i przykrywamy resztą ciasta. Wkładamy do lodówki na noc. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować