Ciasto Marysieńka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne połaczenie kakaowego biszkoptu z orzechowym ciastem...

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj
    125g cukru
    2 czubate łyżki kakao
    110g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Placek orzechowy:
    250g orzechów włoskich
    5 białek
    200g cukru
    1 1/2 łyżki miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej


    Masa:
    500ml mleka
    5 żółtek
    200g cukru
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła


    Dodatki:
    czekolada gorzka
    orzechy włoskie do posypania

Ciasto marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt.
    Ubijamy białka, dodajemy żółtka z cukrem i ubijamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem . Na koniec dodajemy przesiane kakao. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 175 stopni. Biszkopt przekrajamy na 2 części.
  • 2. Placek orzechowy:
    Białka ubijamy z cukrem, dodajemy pokrojone orzechy, mieszamy z resztą składników. Pieczemy w temp 180 stopni przez 30 minut.
  • 3. Masa:
    Odlewamy pół szklanki mleka, resztę gotujemy. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę i resztę mleka. Wszystko wlewamy do mleka i gotujemy budyń. Przestydzony budyń dodajemy do utartego masła.
  • 4. Składanie ciasto:
    1. Biszkopt
    2. Krem
    3. Placek orzechowy
    4. Krem
    5. Biszkopt
    6. Masa
    7.Polewa czekoladowa
    8.Posypać orzechami

Porady

Ja często nasączam ciemny biszkopt rozcieńczonym rumem.wtedy Marysienka ma niepowtarzalny smak i aromat.Polecam spróbować!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy