Marokańska zupa z migdałami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Migdały, figi i orientalne przyprawy nadają jej słodkawą nutę.

Składniki:

  • 10 dag migdałów
    20 dag mięsa (np. wołowego)
    15 dag makaronu nitki
    cebula
    3 pomidory
    marchewka
    ziemniak
    2 łyżki startego selera
    łyżka koncentratu pomidorowego
    łyżeczka mielonego imbiru
    po 2 łyżki posiekanej kolendry i natki pietruszki
    5 dag suszonych fig
    szczypta szafranu
    łyżka masła
    sól, pieprz

Marokańska zupa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Migdały gotujemy kilka minut. Studzimy
    i obieramy. Cebulę obieramy i siekamy. Ziemniaka i marchewkę obieramy, myjemy. Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ miksujemy. Koncentrat rozcieńczamy małą ilością wody.
  • 2. Mięso, migdały i cebulę zagotowujemy w 2 litrach wody. Dodajemy selera, marchewkę, ziemniaka i szafran. Gotujemy ok. 40 minut. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem.
  • 3. Marchewkę i ziemniaka wyjmujemy i miksujemy. Ponownie dodajemy do zupy.
    Wkładamy pomidory, makaron i masło. Wlewamy koncentrat pomidorowy. Wsypujemy kolendrę i natkę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z suszonymi figami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy