Marokańska zupa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Migdały gotujemy kilka minut. Studzimy
i obieramy. Cebulę obieramy i siekamy. Ziemniaka i marchewkę obieramy, myjemy. Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ miksujemy. Koncentrat rozcieńczamy małą ilością wody.
2.Mięso, migdały i cebulę zagotowujemy w 2 litrach wody. Dodajemy selera, marchewkę, ziemniaka i szafran. Gotujemy ok. 40 minut. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem.
3.Marchewkę i ziemniaka wyjmujemy i miksujemy. Ponownie dodajemy do zupy.
Wkładamy pomidory, makaron i masło. Wlewamy koncentrat pomidorowy. Wsypujemy kolendrę i natkę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z suszonymi figami.
Komentarze