Na dziś rozgrzewająca marokańska zupa z dyni. Jest to zupa krem z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców granatu.
60 min
Składniki:
- 1 dynia orzechowa (typu butternut squash)
- 1 cała główka czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (można też użyć wędzonej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne i szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobowego
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1-2 łyżki śmietany kremówki do zrobienia kleksa
- Do przybrania przed podaniem: kilka listków świeżej lub suszonej kolendry, ser kozi, kilka kuleczek owocu granatu, szczypta sumaku lub ostrej papryki do posypania
Marokańska zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od upieczenia główki czosnku. Odcinamy czubek główki, polewamy czosnek łyżką oliwy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu oczyszczamy czosnek ze skórki i rozgniatamy go widelcem.
2.Rozgrzewamy na patelni lub w głębszym rondlu olej kokosowy. Paprykę kroimy w kostkę i smażymy ok. 3-5 minut na wolnym ogniu. Oczyszczamy i obieramy dynię, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Dodajemy do papryki i dodajemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy wszystko ok. 3-5 minut.
3.Dodajemy mleko kokosowe i bulion i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 20-25 minut, lub do chwili gdy kawałki dyni są już dość miękkie.
4.Kakawłki dyni i wcześniej upieczone kawałki czosnku przekładamy po ugotowaniu do blendera i miksujemy. Przekładamy ponownie do garnka z zupą.
5.Przed podaniem dekorujemy kleksem ze śmietany, owocami granatu kawałeczkami koziego sera. Posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i odrobiną papryki mielonej lub sumaku.
Komentarze