Marokańska zupa dyniowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na dziś rozgrzewająca marokańska zupa z dyni. Jest to zupa krem z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców granatu.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 dynia orzechowa (typu butternut squash)
    - 1 cała główka czosnku
    - 2 łyżki oleju kokosowego
    - 1 czerwona papryka
    - 1 łyżeczka przyprawy curry
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki (można też użyć wędzonej)
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1/2 łyżeczki kminku
    - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne i szczypta imbiru
    - 1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
    - 1 puszka mleka kokosowego
    - 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobowego
    - sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    - 1-2 łyżki śmietany kremówki do zrobienia kleksa

    - Do przybrania przed podaniem: kilka listków świeżej lub suszonej kolendry, ser kozi, kilka kuleczek owocu granatu, szczypta sumaku lub ostrej papryki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z dyni

Marokańska zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od upieczenia główki czosnku. Odcinamy czubek główki, polewamy czosnek łyżką oliwy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu oczyszczamy czosnek ze skórki i rozgniatamy go widelcem.
  • 2. Rozgrzewamy na patelni lub w głębszym rondlu olej kokosowy. Paprykę kroimy w kostkę i smażymy ok. 3-5 minut na wolnym ogniu. Oczyszczamy i obieramy dynię, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Dodajemy do papryki i dodajemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy wszystko ok. 3-5 minut.
  • 3. Dodajemy mleko kokosowe i bulion i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 20-25 minut, lub do chwili gdy kawałki dyni są już dość miękkie.
  • 4. Kakawłki dyni i wcześniej upieczone kawałki czosnku przekładamy po ugotowaniu do blendera i miksujemy. Przekładamy ponownie do garnka z zupą.
  • 5. Przed podaniem dekorujemy kleksem ze śmietany, owocami granatu kawałeczkami koziego sera. Posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i odrobiną papryki mielonej lub sumaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować