MARCEPANOWO-CZEKOLADOWE CIASTKO w słoiku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Marcepan i czekolada, świąteczny duet!

  • 40 min

Składniki:

  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 (średnie) jajko
    szczypta soli
    100ml mleka
    30g masy marcepanowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    gorzka czekolada (u mnie: trzy kostki)

Marcepanowo-czekoladowe ciastko w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). W misce mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce masę marcepanową utrzeć z jajkiem i mlekiem (ma powstać gładka masa). Powoli dodawać mąkę z proszkiem i solą, zmiksować na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelać do słoiczka (na około 1/2 wysokości). Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć kostki gorzkiej czekolady, piec jeszcze przez 10 minut (aż czekolada się rozpuści). Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy