Mazurek marcepanowo-morelowy

0 (0 ocen)

Wielkanoc bez mazurka? hmmm nie u mnie! Od zawsze jest w moim domu mazurek , a nawet moją misją jest zrobienie tego wypieku jeśli jadę w rodzinne strony. Mój mazurek jest nadziany słodkim marcepanem i aromatycznym dżemem morelowym, a zwieńczony pysznym kajmakiem.

Składniki:

  • Ciasto maślane:
    • 30 dag mąki,
    • 3 żółtka,
    • 10 dag cukru pudru,
    • 200 g masła 82%

    Nadzienie:
    100g masy marcepanowej
    puszka kajmaku Gostyń
    1 słoik dżemu morelowego
    kwiatki do ozdoby
    czekolada do wykonania napisu
    posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Kajmak

Mazurek marcepanowo-morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wszystkie składniki na ciasto maślane zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli będzie się kleić do rąk dodaj odrobinę mąki.
  • ciasto 2. Następnie podzielna 2 części i wstaw na około 30 minut do lodówki.
  • ciasto 3. Po schłodzeniu każdą część rozwałkuj i za pomocą metalowej obręczy lub talerza około 18cm wytnij nożem okrąg.
  • ciasto 4. Następnie dłońmi formułuj z wyciętego krążka ciasta kształt owalnego jajka.
  • ciasto 5. Ciasto, które pozostało po wycięciu kółek włóż do miski i dodaj oleju tak aby konsystencja była mazista. Taką konsystencję przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobna końcówką i wyduszamy wzór dookoła naszego jednego owalnego ciasta.
  • ciasto 6. Oba spody maślane przekładamy na papier lub matę do pieczenia.
  • ciasto 7. Pieczemy w 180 stopniach około 12-15 minut uważając aby ciasta nie przypiec. Studzimy spody na blaszce aby sie nie połamały.
  • marcepan 8. Masę marcepanową rozwałkuj najlepiej przez folię.
  • marcepan 9. Delikatnie przełóż marcepan na spód mazurka docinając na brzegach.
  • image-1fksheq 10. Następnie połowę kajmaku przełóż do szprycy z ozdobnym wzorkiem i wyciśnij wzór dookoła spodu. W środek spodu wyłóż dżem morelowy, dzięki rantowi z toffi dżem nam nie wypłynie.
  • dekoracja 11. Przykrywamy drugim spodem z ozdobnym rantem i dekorujemy według uznania pozostałym kajmakiem. Napisy robimy za pomocą rozpuszczonej czekolady.

Porady

Kształt mazurka można zrobić dowolny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować