Makaron z sosem tuńczykowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Makaron inaczej, na włoską nutę.

  • 10 min

Składniki:

  • - makaron wstążki 400 g
    - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    - 1 cebula
    - 1 cukinia średnia
    - 1 mała czerwona papryka
    - 2 łyżki oliwy
    - 6 łyżek kwaśnej śmietany
    - sól, pieprz, oregano
    - świeże listki bazylii

Makaron z sosem tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z sosem tuńczykowym 1. - Cebulę, cukinię ze skórką i paprykę pokroić w drobną kostkę.
    - Oliwę rozgrzać na patelni, poddusić cebulę, dodać cukinię, podsmażyć, dodać paprykę.
    - Warzywa zaprawić kwaśną śmietaną, dodać tuńczyka bez zalewy, przyprawić solą, pieprzem, oregano.
    - Pogotować ok 2 minut.Jeśli sos będzie za gęsty, dołożyć śmietany.
    - W między czasie nastawić wodę na makaron i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
    - Makaron przelać gorącą wodą i nałożyć na talerze. Polać sosem tuńczykowym i podawać od razu.

Porady

Do tego dania można użyć każdego rodzaju makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy