All'arrabbiata to bardzo popularny i prosty włoski sos. Jego głównymi składnikami są pomidory, cebula i czosnek. Danie to jest bardzo proste i szybkie do przyrządzenia.
5 min
Składniki:
- puszka pomidorów
- świeży pomidor
- makaron ( jak dla mnie każdy makaron pasuje, wedle gustu )
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół kostki rosołowej
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- ser do posypania
Makaron z sosem all`arrabbiata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy cebulę w drobną kostkę, podsmażamy, następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz swieżego pomidora pokrojonego w kostkę. Wszystko razem podsmażamy. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy kostką i przyprawami. Wszystko razem podsmażamy ok 5-10 min, aż pomidory będą miekkie. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i posypujemy odrobiną żółtego sera (dla tych co lubią ser). Smacznego!
Komentarze