Staram się jeść zdrowo. Zazwyczaj gotuję łatwe potrawy, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Bardzo lubię dania z ryżem i makaronem, zwłaszcza te bezmięsne
Składniki:
● 20 dag kolorowego makaronu, np. świderków
● 20 dag zielonej fasolki szparagowej
● 20 dag młodych marchewek
● 20 dag wyłuskanego groszku
● 10 dag kukurydzy z puszki
● sól
Sos beszamelowy:
● 2 łyżki masła
● łyżka mąki
● szklanka mleka
● sól, biały pieprz
● szczypta gałki muszkatołowej
Oraz:
● 15 dag żółtego sera
Makaron w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente
w osolonej wodzie. Fasolkę myjemy,
odcinamy końcówki i kroimy
w 4-cm kawałki. Marchewki
obieramy i też kroimy w 4-cm
kawałki. Ku ku rydzę osączamy.
Groszek płuczemy. Warzywa
dusimy w małej ilości wody
2.Sos beszamelowy: masło
roztapiamy na patelni, wsypujemy
mąkę, mieszamy i podsmażamy ok. 2 minut. Wlewamy
ciepłe mleko i mieszając, podgrzewamy,
aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku
3.Żółty ser ścieramy na tarce
o małych oczkach, mieszamy
z sosem. Polewamy warzywa
i makaron.
Komentarze