Makaron w sosie serowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Staram się jeść zdrowo. Zazwyczaj gotuję łatwe potrawy, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Bardzo lubię dania z ryżem i makaronem, zwłaszcza te bezmięsne

Składniki:

  • ● 20 dag kolorowego makaronu, np. świderków
    ● 20 dag zielonej fasolki szparagowej
    ● 20 dag młodych marchewek
    ● 20 dag wyłuskanego groszku
    ● 10 dag kukurydzy z puszki
    ● sól
    Sos beszamelowy:
    ● 2 łyżki masła
    ● łyżka mąki
    ● szklanka mleka
    ● sól, biały pieprz
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    Oraz:
    ● 15 dag żółtego sera

Makaron w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente
    w osolonej wodzie. Fasolkę myjemy,
    odcinamy końcówki i kroimy
    w 4-cm kawałki. Marchewki
    obieramy i też kroimy w 4-cm
    kawałki. Ku ku rydzę osączamy.
    Groszek płuczemy. Warzywa
    dusimy w małej ilości wody
  • 2. Sos beszamelowy: masło
    roztapiamy na patelni, wsypujemy
    mąkę, mieszamy i podsmażamy ok. 2 minut. Wlewamy
    ciepłe mleko i mieszając, podgrzewamy,
    aż sos zgęstnieje.
    Doprawiamy do smaku
  • 3. Żółty ser ścieramy na tarce
    o małych oczkach, mieszamy
    z sosem. Polewamy warzywa
    i makaron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy