Makaron mocno pieczony

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo pyszny makaron .Polecam

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 300g. makaronu typu penne
    1/2 główki średniej wielkości kapusty białej (ok.1kg)
    300g. mielonego mięsa (woł-wiep)
    200g. boczku wędzonego gotowanego
    200g. kiełbasy zwyczajnej
    150g. podgrzybków (mrożonych)
    4-5 liścia laurowego i ziela angielskiego
    6-7 jagód jałowca
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka koncentratu grzybowego
    6 ząbków czosnku
    50ml oleju słonecznikowego
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    sól,pieprz do smaku

Makaron mocno pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al`dente w lekko osolonej wodzie.Kapustę szatkujemy,gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego,ziela angielskiego,jagód jałowca,odcedzamy z nadmiaru wody.Boczek,kiełbasę kroimy w kostkę smażymy na rozgrzanej oliwie,dodajemy mięso mielone,podgrzybki dalej smażymy na średnim ogniu ok.20 minut często mieszając.Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek,koncentrat pomidorowy i grzybowy,zmniejszamy płomień i smażymy ok.10 minut.Makaron,mięso,kapustę mieszamy w dużym żaroodpornym naczyniu,doprawiamy do smaku.Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego 180`C na ok.20 minut (piekarnik z termoobiegiem). Makaron wyjmujemy,porcjujemy na talerze,posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy