Majonez doskonały

0 (0 ocen)

  • 15 min

U mnie w domu jadło się niewiele majonezu, ale jak już się pojawiał na stole, to zawsze był to majonez domowy! Właśnie z tego przepisu.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 żółtko
    1 łyżeczka musztardy* (może być więcej, jeśli wolimy ostrzejszy smak)
    1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
    kilka kropli octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku

Majonez doskonały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko sparz wrzątkiem, następnie oddziel białko od żółtka. Białko schowaj do lodówki i wykorzystaj do innych dań.

    Żółtko zmiksuj/utrzyj dokładnie z musztardą, następnie powoli, po kilka kropli wlewaj olej - wciąż miksując. Miksuj aż do wylania całego oleju. Następnie dopraw solą, pieprzem i octem.
    I gotowe!

Porady

- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - majonez najlepiej robić w słoiku, w którym będzie później przechowywany

Komentarze

Podobne przepisy