MAJONEZ

0 (0 ocen)

  • 10 min

pyszny domowy majonez

  • 10 min

Składniki:

  • łyżeczka musztardy ( w tym wypadku ziarnista)
    1 żółtko
    łyżeczka cukru
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka octu
    szklanka oleju
    wrzątek

Majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy żółtko , dodajemy musztarde i przyprawy .... kwasek można dać w tym momencie ..jeżeli zdecydowaliście się dodać ocet .. to dodajemy go na koniec razem z wrzątkiem.
    mieszamy mikserem lub rózgą ... podobno krecić tylko w jedna strone ..bo inaczej się waży hmm no ja nie odważyłam się jeszzce krecić w dwie różne hehe
    dolewamy cieniutkim strumieniem olej ..ciagle mieszając
    gdy majonez jest gotowy .. wnoszę że widać dodajemy łyżkę wrzątku i łyżeczke octu .. ciągle mieszająć .. woda spowoduje że majonez nie będzie taki gęsty oraz troszkę go wybieli.. próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze :)


Porady

* jak sie okaże że się zważył nie panikujemy ... bierzemy drugą miskę wbijamy żółtko i łyżeczkę musztardy ... ucieramy ucieramy i wlewamy cieńkim strumieniem ten zważony majonez i krecimy na nowo , i dalej według przepisu który jest powyżej ...

Komentarze

Podobne przepisy