Łosoś z owocowo-imbirową salsą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Łosoś nieco inaczej

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Łosoś świeży, filet: 1 sztuka
    - cydr: 0.5 szklanki
    - imbir świeży posiekany: 0.5 łyżki
    - czosnek posiekany: 0.5 łyżki
    - sól morska: 0.5 łyżeczki
    SALSA OWOCOWO-IMBIROWA:
    - jabłko czerwone: 1 sztuka
    - mango: 1 sztuka
    - kiwi: 2 sztuki
    - sos słodko-ostry chilli: 0.25 szklanki
    - korzeń imbiru posiekany: 0.25 łyżki

Łosoś z owocowo-imbirową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia podzielić na porcje, posolić. Wymieszać cydr, czosnek i imbir. Umieścić łososia w naczyniu, zalać marynatą, marynować godzinę w lodówce, przykrywając naczynie folią.
  • 2. Przygotować salsę. Kiwi i mango obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, nie obierając ze skórki. Pokrojone owoce wymieszać z posiekanym imbirem i sosem chilli.
  • 3. Po upływie czasu potrzebnego na zamarynowanie odsączyć łososia z marynaty, zawinąć porcje w papier do pieczenia i upiec na grillu lub w piekarniku. Po upieczeniu podawać łososia z dodatkiem przygotowanej salsy. Dobrze do tego dania pasuje ryż.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy