Lodowy pucharek z chałwą i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lody:
Żółtka ubijamy z cukrem na parze( wodę gotujemy w dużym garnku, na to stawiamy mniejszy z żółtkami). Mleko z cukrem waniliowym zagotowujemy, powoli wlewamy do żółtek.Mieszamy. Studzimy. Śmietanę ubijamy , dodajemy do masy. Przekładamy do pojemnika szczelnie zamykanego odstawiamy do zamrażalki na kilka godzin, od czadu do czasu mieszając.
Rabarbar myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy cukier, szklankę wody, dusimy, ok 20 min. Dodajemy galaretkę, gotujemy jeszcze chwilę, studzimy, chłodzimy.
Na dnie pucharka wsypujemy łyżkę płatków, na to wlewamy mus rabarbarowy, lody- jeszcze płynne, ścieramy na tarce chałwę.
Komentarze